Τι είναι το Arduino και πως λειτουργεί

Δεν θα ήταν φανταστικό, αν ήξερες τι είναι το arduino και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, για να δημιουργήσεις το δικό σου ρομπότ; Ίσως να έχεις κάποια εφαρμογή στο μυαλό σου, κάποιο πρόβλημα που θέλεις να λύσεις και με το παρακάτω άρθρο μπορείς να κάνεις την σκέψη σου πραγματικότητα.

Στα επόμενα λεπτά, θα μάθεις τι είναι το arduino, σε ποιες κατασκευές χρησιμοποιείται, τι μπορείς να φτιάξεις και πως πραγματικά λειτουργεί. Έτσι, θα έχεις μια καλύτερη αντίληψη το που θα πάει η τεχνολογία του μέλλοντος και πως αυτή λύνει καθημερινά προβλήματα αυτοματοποιώντας διαδικασίες

Ας πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή.

Πως ξεκίνησαν όλα

Το 2005, μια ομάδα μαθητών ξεκίνησε ένα project προκειμένου να γίνει μια πλατφόρμα με σχετικά χαμηλό κόστος και προσιτή τιμή στον οποιοδήποτε. Έτσι, οι ιδρυτές Massimo Banzi και David Cueartielles ξεκίνησαν δημιουργώντας διάφορες πλακέτες σε έναν χώρο στην Ιβρέα στο Τορίνο της Ιταλίας, περιοχή όπου υπήρχε και η εταιρία υπολογιστών Olivetti.

Από το 2006 και μετά, σχεδόν κάθε χρόνο ανακοινώνονται νέες πλατφόρμες βασισμένες στο αρχικό σχέδιο και με στόχο να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερο γίνεται όλο και πιο απαιτητικά Project.

Σύμφωνα με το google trend, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Τώρα που είδαμε την αρχή, πάμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο του Arduino και τις δυνατότητες του.

Τι είναι το Arduino

Το Arduino είναι ένα ανοιχτού υλικού και ανοιχτού κώδικα σύστημα ανάπτυξης ηλεκτρονικών πρωτοτύπων. Χαρακτηρίζεται από σχετικά μικρό κόστος και από ευέλικτο και απλό στην χρήση λογισμικό και υλικό. Μπορείς να συνδέσεις διάφορους αισθητήρες μέσα από τους οποίους “διαβάζεις” το περιβάλλον πχ. θερμοκρασία. Υπάρχουν δεκάδες τύποι Arduino που η κάθε είναι έτσι προσαρμοσμένη για να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε project. Τροφοδοτείται με 5V ρεύμα υπόσχεται πολλά.

Arduino UNO

Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά κάποια χαρακτηριστικά του Arduino.

Ανοιχτό υλικό και κώδικας

Ανοιχτό υλικό και ανοιχτός κώδικας (open source) είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που προσφέρει καθολική πρόσβαση στον τρόπο που έχει υλοποιηθεί το σύστημα. Με απλά λόγια, ο οποιοςδήποτε, έχει πρόσβαση στο πως ακριβώς έχει υλοποιηθεί το arduino ως hardware αλλά και ως software. Με πιο απλά λόγια, εκτός και αν εργάζεσαι για την ίδια την εταιρεία, δεν έχεις πρόσβαση στο πως ακριβώς έχει υλοποιηθεί το κινητό σου τηλέφωνο ή το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείς, σωστά. Με το Arduino έχεις!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πρώτον βοήθησε στο να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού αλλά και την στήριξή που χρειαζόταν.

Άρα λοιπόν, η διαφάνεια, κάποιες φορές αρκεί για να δημιουργήσεί εμπιστοσύνη και σεβασμό σε ένα community-based project.

Robobill

Τι είναι ένας μικροελεγκτής

Ένας μικροελεγκτής, είναι ένα πολύ απλά, ένας τύπος επεξεργαστή μικρότερων δυνατοτήτων, αλλά στην ίδια φιλοσοφία σαν αυτόν που έχεις στον σταθερό σου υπολογιστή, στο laptop ή στο κινητό σου. Χρησιμοποιείται σε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, φωτογραφικές μηχανές κ.α που δεν απαιτείται τόσο μεγάλη ισχύ.

Ένα παράδειγμα μικρο ελεγκτή είναι ο ATmega32. Υπάρχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη, διάφορες παραλλαγές. Όλες όμως έχουν συνήθως το ίδιο μοτίβο. Κάποια “ποδαράκια” που συνδέονται σε ένα μεγαλύτερο σύστημα και το οποίο μπορούμε να το αποκαλέσουμε Arduino.

Μικροεπεξεργαστής ATMEGA32

Για να κάνουμε και μια σύγκριση, αμφιβάλω αν θα μπορούσε κανείς να παίξει League of Legends ή να κάνει επεξεργασία σε ένα βίντεο, χρησιμοποιώντας έναν μικρο ελεγκτή σαν και τον παραπάνω.

Έλεγχος με τον μικροεπεξεργαστή

Υπάρχει ένας μικρο ελεγκτής, ικανός να διαβάσει καταστάσεις από το περιβάλλον χρησιμοποιώντας διάφορους αισθητήρες, αλλά και να δράσει σε αυτό με τα κατάλληλα εξαρτήματα.

Ο κάθε ένας αισθητήρας συνδέεται με καλώδια ή και απευθείας πάνω στο Arduino, έτσι το Arduino μπορεί να διαβάσει τις τάσεις και τις τιμές που λαμβάνει από τα καλώδια. Συνήθως ακολουθεί μια φάση επεξεργασίας όπου για παράδειγμα μπορεί να μετατρέπονται οι βαθμοί κελσίου σε Φαρενάιτ. Αφού γίνει και αυτό, ακολουθεί η τελική φάση της εξόδου με κάποιο εξάρτημα. αυτό μπορεί να είναι μια οθόνη που δείχνει τις τιμές που διαβάσαμε, μετά την επεξεργασία, ή μπορεί να είναι ακόμη και ένα SMS στο κινητό μας τηλέφωνο. Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια όπου η έξοδος είναι η νέα είσοδος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξέρετε τι είναι και πώς δουλεύει το Arduino. Αυτό είναι όλο; Φυσικά και όχι, πάμε να δούμε ακόμη περισσότερα για τον κόσμο του Arduino.

Εφαρμογές του Arduino

Η ανάγκη για καινοτομία και επίλυση καθημερινών προβλημάτων είναι δεδομένη. Το Arduino, προσφέρει μια δυνατότητα και αν θέλεις μια πρώιμη επιβεβαίωση πως μια ιδέα που μετατρέπεται σε δυνητική λύση, έχει το αντίκτυπο που κανείς περιμένει και μπορεί να γίνει προϊόν. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως επιτρέπει να δημιουργούν προϊόντα (MVP) για έλεγχο και επιβεβαίωση οτι έχουν νόημα ως προϊόντα στην αγορά εργασίας.

Με πιο απλά λόγια, σκέψου απλά, πόσο θα κόστιζε η δοκιμή ενός νέου συστήματος συναγερμού που μόλις υλοποιήθηκε. Τώρα σκέψου να ήταν κάτι λάθος και να καιγόταν. Θα χρειαζόταν ένα ακόμη σύστημα συναγερμού. Ας πούμε τώρα για να πάρει μια ευρωπαική πιστοποίηση ISO χρειάζεται να περάσει από 100 tests, που δυστυχώς μπορεί να φανεί ελατωματικό. Νομίζω είναι εμφανές, πως μια εταιρεία μπορεί να χρειάστεί να επενδύσει ακόμη και εκατοντάδες ευρώ, μόνο και μόνο για να φτάσει στο προϊόν της. Άντε και τα κατάφερε, αν τελικά η αγορά δεν το θέλει; Τι γίνεται αν, δεν πουλήσει; Καταλαβαίνεις πως το ρίσκο είναι μεγάλο, οι επενδύσεις είναι μεγάλες και πολλές φορές η δυνατότητα να δοκιμάσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος μια λύση είναι σωτήριο!

Κάπως έτσι, δημιουργούνται και οι startups. Περισσότερα για το ευρύτερο οικοσύστημα των startups θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Η ερώτηση τώρα είναι, τι project μπορεί να κάνει κανείς με ένα Arduno; Που μπορεί να εφαρμοστεί; Κάποιοι από τους τομείς που χρησιμοποιείται είναι:

  • Εκπαιδευτική ρομπότική.
  • Ιατρική.
  • Internet of Things (IoT) στα πλαίσια των έξυπνων σπιτιών.
  • Συστήματα ασφάλειας και παρακολούθησης.
  • Έξυπνες καλλιέργιες και γεωργία.
  • Ρούχα με αισθητήρες.

Στον κόσμο γύρω μας, όλα λειτουργούν με μια ηλεκτρονική πλακέτα και ρεύμα. Θεωρητικά, σχεδόν τα πάντα μπορούν να υλοποιηθούν με ένα Arduino και τους κατάλληλους αισθητήρες. Αν όχι τα πάντα με μια αναζήτηση στο google σίγουρα μπορείτε να βρείτε χιλιάδες Project που περιορίζονται μόνο και μόνο από την φαντασία του κατασκευαστή.

Πως λειτουργεί το Arduino

Η λειτουργία ενός Arduino είναι απλή. Χρειάζεται απλά μια σύνδεση με ένα καλώδιο USB και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ξεκινά να εκτελεί οτι το έχουμε προγραμματίσει. Πως όμως ελέγχουμε το arduino;

Σχεδόν όλες οι εφαρμογές του Arduino ακολουθούν μια βασική λογική. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γνωρίζετε πως στο Arduino μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορους αισθητήρες εισόδου, αισθητήρες που καταλαβαίνουν την θερμοκρασία, υγρασία, φωτεινότητα κ.τ.λ. από το περιβάλλον και επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως μοτέρ, οθόνες,  LED κ.τ.λ. τα οποία αποκαλούνται και ως εξαρτήματα εξόδου καθώς έχουν ένα ενεργό ρόλο στο περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, οι αισθητήρες συνδέονται με τα εξαρτήματα μέσω του Arduino, μπορούμε να θεωρήσουμε το arduino ως μια γέφυρα που παίζει το ρόλο της επεξεργασίας. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τι είναι το Arduino σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα επιπλέον επίπεδο ανάμεσα στην λογική του “κατανοώ το περιβάλλον και πράττω”.

Pins εισόδου και εξόδου

Σε κάθε Arduino υπάρχουν κάποια pins ή τρύπες πάνω στα οποία μπορείς να συνδέσεις με καλώδια αισθητήρες και διάφορα άλλα εξαρτήματα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει κανείς να “διαβάσει” καταστάσεις από το περιβάλλον αλλά και να “γράψει” κάποιες ενέργειες.

Ας μείνουμε λίγο παραπάνω σε αυτό. Παρακάτω βλέπεις τις δύο σειρές από pins πάνω στα οποία μπορεί να συνδεθεί ένα καλώδιο (jumper wire).

Arduino UNO Digital and Analog Pinout

Έστω οτι θέλουμε να “διαβάσουμε” την θερμοκρασία. Συνδέουμε έναν αισθητήρα θερμοκρασίας σε κάποιο pin και προγραμματίζουμε το arduino να διαβάσει την θερμοκρασία από αυτό το pin. Αντίστοιχα, έστω οτι θέλουμε να ανάψουμε ένα LED, συνδέουμε σε ένα pin το LED και προγραμματίζουμε το Arduino να το ανάψει.

Άρα λοιπόν, το Arduino αποτελείται από δύο τύπων pins, αυτά στα οποία διαβάζουμε κάτι (INPUTS) και αυτά στα οποία θα γράφουμε κάτι (OUTPUT).

Τροφοδοσία

To Arduino UNO, έχει δύο τρόπους τροφοδοσίας. Ο πρώτος είναι μέσω της USB θύρας, που μπορεί να συνδεθεί σε ένα laptop. Ο δεύτερος είναι μέσω του jack όπως φαίνεται παρακάτω που μπορεί να συνδεθεί μέχρι και με 11V.

Arduino USB and Jack Connection

Τι είναι τα Shields

Όποια πλακέτα και να έχεις, αναμφισβήτητα μπορείς να κάνεις πολλά δημιουργικά project. Βέβαια, όταν τα πράγματα “σοβαρεύουν” και το project απαιτεί επικοινωνία με Bluetooth, WiFi, RF αλλά και έλεγχος κάποιων κινητήρων (motor) αρχίζουν να πολυπλέκουν τα πράγματα. Περισσότερα για τις δυσκολίες και τις πολυπλοκότητες, θα αναλυθούν σε ξεχωριστό άρθρο.

Τι κάνουμε όπως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και πολυπλέκουν; Δημιουργούμε Interface.

Στον ευρύτερο κόσμο της Πληροφορικής και του Software Development, υπάρχει η έννοια του Interface. Ένα Interface μπορείς να σκεφτείς οτι είναι ένα “κλειστό” σύστημα που σου επιτρέπει κάποιες λειτουργίες. Μα και ένα Arduino μπορεί να τις προσφέρει! Ποιός ο λόγος να δημιουργηθεί ένα Interface; Το Interface λοιπόν, αποροφά την πολυπλοκότητα ενός συστήματος και απλοποιεί τις λειτουργίες.

Ένα ακραίο παράδειγμα είναι οτι, ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της ομιλίαςμ, όμως ένα walkie-talkie τον βοηθά ως ένα απλό Interface, με ένα κουμπί να αυξήσει την απόσταση που μπορεί να επικοινωνήσει.

Arduino Motor Shield

Κάποιες απο τις πιο δημοφιλή Arduino Shields είναι:

  • GSM Shield
  • Proto Shield
  • Motor Shield
  • Wi-Fi Shield

Μπορείς να βρείς όλα τα διαθέσιμα arduino shields μέσω της επίσημης ιστοσελίδας arduino.

Τι είναι τα Sensors

Το Arduino, είναι ένα σύστημα που μπορεί να επεξεργαστεί δεδομένα. Μέχρι τώρα, θα πρέπει να γνωρίζεις, τι είναι το Arduino, τι εφαρμογές έχει και τι είναι τα shields. Πάμε να εστιάσουμε λίγο περισσότερα στην επεξεργασία των δεδομένων. Επεξεργασία, είναι στην ουσία όλοι οι υπολογισμοί και οι μετατροπές των δεδομένων που γίνονται στο ίδιο το Arduino και πιο συγκεκριμένα στον ATMega32 επεξεργαστή του. Υπάρχει όπως ένα τυφλό σημείο!

Με ποιον τρόπο συλλέγονται αυτά τα δεδομένα; Για παράδειγμα πως το Arduino καταλαβαίνει την θερμοκρασία στο περιβάλλον;

Οι Sensors (αισθητήρες) είναι υλικό (hardware) που επιτρέπουν στο Arduino να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Μπορείς να συνδέσεις διάφορους αισθητήρες πάνω στο Arduino και να αυξήσεις τις δυνατότητες του να μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον.

Παρακάτω φαίνεται ένας αισθητήρας IR (infrared sensor) μέσα από τον οποίο μπορούμε να μετρήσουμε την υπέρυθρη ακτινοβολία του περιβάλλοντος.

IR Sensor

Ένας αισθητήρας λοιπόν, είναι μια συσκευή, που συνδέεται με απλό τρόπο στο Arduino και δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται κάποια στοιχεία από το περιβάλλον. Παραδείγματα αισθητήρων είναι οι αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτεινότητας, ήχου κ.α.

Πόσο κοστίζει ένα Arduino

Το κόστος αγοράς είναι σχετικά μικρό. Σε σχέση πάντα με έναν υπολογιστή ή έτοιμα προϊόντα στην αγορά που καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες. Αυτό ίσως είναι και το κύριο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημά και έχει γίνει τόσο δημοφιλής.

Μπορείς να το αγοράσεις τόσο από Εξωτερικό όσο και από Ελλάδα. Φυσικά, αν ψάχνεις για το χαμηλότερο κόστος της αγοράς, θα πρέπει να επισκεφτείς κάποια δημοφιλή stores όπως το ebay, το amazon ή το banggood και να θυμηθείς να μην πάρεις μόνο ένα γιατί η παραλαβή τους μπορεί να αργήσει.

Η λύση στον χρόνο αναμονής είναι η Ελλάδα. Ένα από τα πιο αξιόπιστα καταστήματα είναι το Grobotronics στο οποίο μπορείτε να βρείτε τόσο το αυθεντικό Arduino REV3 όσο και παραλλαγές όπως Fuduino UNO REV3 που φυσικά έχει χαμηλότερο κόστος.

Πλακέτες Arduino

Η βασική πλακέτα (board), είναι η “UNO“. Έπειτα λοιπόν, από την επιτυχία που είχε, ξεκίνησε μια σειρά από βελτιώσεις. Τόσο η official κοινότητα όσο και άλλες εταιρείες άρχισαν να δημιουργούν πλακέτες που κατά κύριο λόγο οι βασισμένες στα αρχικά σχέδια. Όμως κάθε μια, στόχευε κάπου και βασιζόταν στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε project που θα χρησιμοποιόταν.

Τύποι Arduino

Σήμερα έχουν δημιουργηθεί αρκετές παραλλαγές του Arduino UNO όπως Mega, Nano κτλ. Κάθε μια έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προορίζεται για Project σε συγκεκριμένο τομέα.

  • UNO
  • Leonardo
  • MEGA
  • Yun
  • mini
  • Micro
  • Zero

Στην επίσημη ιστοσελίδα, μπορείς να βρεις όλες τις διαθέσιμες πλακέτες μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Διαχωρίζουμε τις πλακέτες σε official πλακέτες που δημιουργούνται από την κοινότητα και 3rd party πλακέτες που δημιουργούνται από τον οποιοδήποτε έχει πρόσβαση σε κάποια μηχανήματα και την απαραίτητη γνώση.

Official Arduino Boards

Οι official πλακέτες δημιουργούνται από το επίσημο εργοστάσιο ή συνεργάτες που είναι πιστοποιημένοι. Αυτό σημαίνει πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ότι πιο premium μπορεί να βρεί κανείς και υπάρχει η εμπιστοσύνη στο υλικό που αγοράζεις. Συνήθως είναι τα πιο ακριβά στην αγορά.

3rd Party Boards

Υπάρχουν μικρές και μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν το δικό τους Arduino με λίγο διαφορετικό όνομα όπως Fuduino. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι το ίδιο, ανάλογα βέβαια την εφαρμογή στην οποία θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα.

Συνήθως το αυθεντικό είναι πιο αξιόπιστο από μια αντιγραφή. Βέβαια, η αντιγραφή έχει μικρότερο κόστος και πολλές φορές συμφαίρει.

Custom Boards

Το Arduino είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Η αρχιτεκτονική του, το πώς δηλαδή είναι σχεδιασμένο είναι ελεύθερη προς χρήση και τροποποίηση από τον οποιοδήποτε. Έτσι, τίποτα δεν σε σταματά από το να φτιάξεις το δικό σου Arduino. Όλα αυτά τα chip και τα εξαρτήματα στο arduino μπορούν να αγοραστούν μεμονωμένα και με κατάλληλα εργαλεία να φτιάξετε το δικό σας αν και αυτό θα κοστίσει λίγο παραπάνω από το να αγοράσετε ένα έτοιμο.

Custom Arduino Board

Πως να προγραμματίσεις ένα Arduino

Ο προγραμματισμός γίνεται με χρήση του Arduino IDE και με την γλώσσα προγραμματισμού Wiring. Για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός, πρώτα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση του IDE. Αυτό είναι και το λογισμικό που χρησιμοποιούμε συνήθως. Μας επιτρέπει, αυτό που γράφουμε, να το μεταφέρουμε με απλό τρόπο στο Arduino.

Παρακάτω θα δούμε βήμα βήμα, πως να εγκαταστήσεις το Arduino IDE στον υπολογιστή σου και πως να το προγραμματίσεις.

Εγκατάσταση του Arduino IDE

Για να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό, θα χρειαστούμε ένα συγκεκριμένο λογισμικό, το Arduino IDE. Είναι δωρεάν και μπορεί ο κάθε ένας να το κατεβάσει και να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του με απλά βήματα.

Για να κάνουμε την εισαγωγή πιο εύκολη, υπάρχει αναλυτικός οδηγός, για το πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Arduino IDE. Εκεί θα βρείς όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, καθώς και τι άλλες εναλλακτικές μεθόδους έχεις.

Μάθε πως να εγκαταστήσεις το Arduino IDE.

Προγραμματισμός με το Arduino IDE.

Ο προγραμματισμός, γίνεται με την γλώσσα Wiring και έχει αρκετές ομοιότητες με την C++. Για να προγραμματίσεις στην γλώσσα Wiring χρειάζεσαι το Arduino IDE. Αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τα λεγόμενα sketch. Τα sketch είναι κάποια αρχεία κώδικα με εντολές που καταλαβαίνει το Arduino και μπορεί να τις εκτελέσει.

Αφού ετοιμάσουμε το sketch μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το μεταφέρουμε στο Arduino. Μόλις γίνει και αυτό, το Project τελείωσε ή μάλλον μόλις άρχισε, γιατί είμαι σίγουρος ότι αν φτάσετε σε αυτό το σημείο δεν θα θέλετε να σταματήσετε!

Μάθε πως να προγραμματίσεις το Arduino.

Πως μπορείς να ξεκινήσεις

Καταρχάς, μπράβο που έφτασες μέχρι εδώ!

Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και πριν πούμε πως μπορείς να ξεκινήσεις με το Arduino, θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου. Μπορείς να μου πεις, τι σου άρεσε, τι σε δυσκόλεψε ή πως μπορώ να βελτιώσω την ποιότητα του περιεχομένου.

Είναι ένας πολύ απλός τρόπος, να με βοηθήσεις να σε βοηθήσω περισσότερο!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχεις μια πρώτη εικόνα του τι είναι το Αrduino και που χρησιμοποιείται. Σαφώς, το επόμενο βήμα είναι να μάθεις πως μπορείς να ξεκινήσεις και να κάνεις τα πρώτα σου βήματα.

Για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι, χρειάζεσαι τρία πράγματα.

  • Hardware (ο εξοπλισμός)
  • Software (το λογισμικό)
  • Καθοδήγηση

#1 Αγόρασε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο εξοπλισμός που προτείνουμε να αγοράσεις για το πρώτο σου project είναι τα παρακάτω:

  • Arduino UNO και καλώδιο σύνδεσης με Η/Υ.
  • 1 x LED
  • 1 x 330Ohm resistor (αντίσταση)
  • 2 χ M-F jumper wires (καλώδια σύνδεσης)

Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, προτείνουμε να αγοράσεις ένα έτοιμο πακέτο με όλο το hardware για να κάνεις δεκάδες project. Έτσι θα εκθέσεις τον εαυτό σου σε διάφορους αισθητήρες και προκλήσεις!

#2 Δημιούργησε το λογισμικό.

Κάνε εγκατάσταση το Arduino IDE και δημιούργησε το δικό σου project. Περισσότερες πληροφορίες για το πως, μπορείς να βρεις στους παρακάτω συνδέσμους.

Μάθε πως να εγκαταστήσεις το Arduino IDE.

Μάθε πως να προγραμματίσεις το Arduino IDE.

#3 Καθοδήγηση

Όσον αφορά την καθοδήγηση, ο RoboBill είναι εδώ, μαζί σου! Στείλε μου μήνυμα και ξεκινάμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι στον δημιουργικό κόσμο της ρομποτικής και αυτοματισμού.

Αν γνωρίζεις τι είναι το discord, θα χαρώ να σε γνωρίσω!

Join RoboBill at Discord Server

Κάνε με join στα social media για να είσαι ο πρώτος που μαθαίνεις τα νέα μου ρομπότ και αυτοματισμούς. Εναλλακτικά επικοινώνησε μαζί μου για να σε βοηθήσω!

Key Points

  • Το Arduino είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα τόσο σε λογισμικό όσο και υλικό.
  • Ο προγραμματισμός γίνεται με την γλώσσα Wiring, μέσω του Arduino IDE ή του Web Editor.
  • Εκτός από το UNO, υπάρχουν διάφορες πλακέτες με χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στο εκάστοτε project.
  • Ξεκίνησε από την Ιταλία και έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
  • Το κόστος αγοράς είναι σχετικά χαμηλό και κυμαίνεται από 4€ μέχρι 50€.
  • Ο τρόπος που λειτουργεί είναι να “διαβάζει” το περιβάλλον μέσα από τους αισθητήρες, να επεξεργάζεται αυτό που διάβασε και κάνει κάποια “ενέργεια“.
  • Υπάρχουν πολλοί τομείς εφαρμογών όπως όπως Ρομποτική, Γεωργία, Ιατρική κ.α.

Πηγές:

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *