Arduino Project: Παρακολούθηση θερμοκρασίας και υγρασίας με τον DHT22 αισθητήρα

Αναρωτιέσαι τι project μπορείς να δημιουργήσεις με ένα arduino και τον DHT22 αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας; Είσαι στο κατάλληλο άρθρο! Είμαι ο RoboBill και θα σε καθοδηγήσω, στα πρώτα σου βήματα στον συναρπασατικό αυτό κόσμο της ρομποτικής.

Φαντάσου τι θα γινόταν αν ηθελες να θερμάνεις ένα σπίτι, χωρίς να υπάρχει αυτό που αποκαλούμε “θερμοστάτης”. Φαντάσου ένα αυτοκίνητο χωρίς καμία ένδειξη για την θερμοκρασία του κινητήρα. Όταν είμαστε άρρωστοι, χρησιμοποιούμε κάτι που λέγεται θερμόμετρο. Ένας επαγγελματίας σεφ, χρηισμοποιεί εργαλεία για μέτρηση της θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο.

Όμως, τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω;

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που η παρακολούθηση της θερμοκρασίας και υγρασίας σε έναν χώρο ή σε ένα αντικείμενο είναι απαραίτητη. Πάμε να δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον DHT22 αισθητήρα και ένα Arduino UNO για να μετρήσουμε την θερμοκρασία.

Μείνε μαζί μου, γιατί τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο φαντάζεσαι! Εδώ, στην κοινότητα του RoboBill, θα τα λέμε πάντα απλά και κατανοητά. Για όλους.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις

Πριν ξεκινήσεις το project, υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που καλό θα ήταν να έχεις διαβάσει και μελετήσει. Βεβαιώσου οτι έχεις μια εικόνα του τι είναι το Arduino που θα χρησιμοποιήσουμε και ποιες οι δυνατότητές του. Επιπλέον, για χάρη της απλότητας, θα πρέπει να έχεις εγκαταστήσει το Arduino IDE στον υπολογιστή σου και να το έχεις συνδέσει με το Arduino.

Σε περίπτωση που έχεις κάποιο κενό, κάνε μια παύση και μελέτησε το σχετικό άρθρο – οδηγό. Θυμήσου οτι η εκπαιδευτική ρομποτική δεν είναι ένα sprint, αλλά μαραθώνιος. Απόλαυσε όλη την διαδρομή!

Εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί

Είσαι έτοιμος για να ξεκινήσουμε; Ας επιβεβαιώσουμε οτι έχεις τον παρακάτω εξοπλισμό.

  • 1 x Arduino UNO (μην ξεχάσεις το USB καλώδιο σύνδεσης)
  • 3 x F-M καλώδια σύνδεσης
  • 1 x DHT22 αισθητήρας

Αισθητήρας DHT22

Πριν περάσουμε στην σύνδεση του εξοπλισμού, καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια χαρακτηριστικά του DHT22 αισθητήρα.

Θερμοκρασία-40 έως 125 °C
Υγρασία0% έως 100%
Ρυθμός Λήψης0.5Hz (1 δείγμα/2sec)
Διαστάσεις Αισθητήρα15.1mm x 25mm x 7.7mm
Τάση λειτουργίας3V έως 5V
Μέγιστο Ρεύμα2.5mA

Ο DHT22 αισθητήρας, είναι ικανός να μετρά την θερμοκρασία και την υγρασία και συνδέεται με το υππολοιπο σύστημα μέσω 4 pins όπως φαίνονται και παρακάτω.

DHT22 Αισθητήρας
  • Pin τροφοδοσίας 5V
  • Pin γείωσης GND
  • Pin μεταφοράς δεδομένων
  • NC Pin

Το NC ή Not Connected είναι το pin που δεν θα χρησιμοποιηθεί και δεν θα συνδεθεί σε κάποιο Pin του Arduino. Όλα τα δεδομένα θα μεταφερθούν μέσω του Out / Signal / Data pin που υπάρχει στον αισθητήρα.

Πως να συνδέσεις το υλικό

Για να συνδέσεις τον εξοπλισμό, βεβαιώσου πρώτα οτι δεν υπάρχει καμία συνδεδεμένη πηγή ρεύματος. Ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα.

  • Το Pin στον DHT22 αισθητήρα με το σύμβολο + δηλαδή η τροφοδοσία του συνδέεται με τα 5V του Arduino.
  • Το Pin στον DHT22 αισθητήρα με το σύμβολο – δηλαδή η γείωση του συνδέεται με τα GND δηλαδή την γείωση του Arduino.
  • To Pin στον DHT22 αισθητήρα με το σύμβολο Signal ή Out ή Data δηλαδή το σήμα εισόδου συνδέεται με τα ψηφιακό Pin D5 του Arduino.
Σύνδεση Arduino με DHT22

Εγκατάσταση της βιβλιοθήκης DHT22

Ο προγραμματισμός του Arduino θα γίνει χρησιμοποιώντας μια έτοιμη βιβλιοθήκη. Σε επόμενη φάση, μπορούμε να την επεξεργαστούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα:

  1. Άνοιξε το Arduino IDE.
  2. Πήγαινε στο Library Manager, χρησιμοποιώντας το side menu.
  3. Κάνε αναζήτηση τον όρο “DHT22
  4. Κάνε εγκατάσταση την τελευταία έκδοση της βιβλιοθήκης “DHT sensor library by Adafruit“.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο popup, επίλεξε Install All. Έτσι θα μπορείς να είσαι σίγουρος πως έχεις κάνει εγκατάσταση όλα τα depedencies.

Προγραμματισμός του Arduino

Για να δοκιμάσουμε την ορθή λειτουργία του αισθητήρα μας αλλά και να επιβεβαιώσουμε οτι η συνδεσμολογία μας είναι σωστή, θα χρησιμοποιήσουμε ένα έτοιμο sketch από την βιβλιοθήκη που μόλις εγκαταστήσαμε.

Άνοιξε από το μενού το File > Examples > DHT sensor library > DHTtester.

Αφού φορτώσεις το sketch στον Arduino IDE, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μεταφέρεις τον κώδικα στο Arduino. Οπότε επίλεξετε μεταφόρτωση και το project ολοκληρώθηκε!

Μπορείς να δεις την θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου σου, ανοίγοντας το Serial Monitor.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *